H I S T O R I E K

Onze club werd gesticht op 15 juli 1961. Eén van de voornaamste doelstellingen was een goede en actieve jeugdwerking tot stand te brengen.

Onze jeugdploegen hebben al menige successen behaald in verschillende competities, wat uiteraard een stimulans was om de basketbalsport in het noorden van Antwerpen steeds te blijven promoten. Wij mogen dan ook fier zijn dat we beloftevolle elementen uit onze jeugdploegen al zien en hebben zien spelen in alle reeksen van de nationale afdelingen.

In 1988 werd door het bestuur een vijfjarenplan uitgewerkt met als streefdoel een promotie naar 4de nationale afdeling. In 1989-1990 werd de kampioenstitel behaald in 2de provinciale afdeling. Na een verblijf van drie seizoenen in 1ste provinciale werd in 1993-1994 dan de felbegeerde promotie behaald door kampioen van Antwerpen te worden en was het doel “4deNationale afdeling” gerealiseerd.

Een titel die de club en al zijn medewerkers en spelers veel plezier deed, zeker na een verblijf van meer dan 20 jaar in de provinciale reeksen, en uiteraard een aansporing om trachten nog beter te doen. En Ekeren B.B.C. deed nog beter want in 1994-1995 werd de club kampioen en promotie naar 3de nationale was een feit.

Na een verblijf van 4 jaar in 3de nationale kwamen er helaas donkere wolken boven Ekeren B.B.C. Door allerlei omstandigheden verloren we onze betere spelers en waren we helaas verplicht om opnieuw te starten in 4de provinciale.

Maar na regen komt zonneschijn. Een groep enthousiaste mensen zetten zich achter de club. In het seizoen 2000-2001 konden we opnieuw de promotie afdwingen naar 3de provinciale en in 2003-2004 werd via een testwedstrijd de promotie naar 2de provinciale afgedwongen.

Ondertussen had ook Fellows (gesticht 1948) niet stilgezeten. Zij konden als kampioen in 1ste provinciale  de promotie afdwingen naar de Landelijke competitie in 2004-2005. Zeer belangrijk was het feit dat zij ook aanwezig waren in de damescompetitie. Na de fusie in 2006 was de cirkel rond: heren, dames en jeugd kunnen hun gading vinden bij Ekeren B.B.C.

Na een echt super seizoen 2015-2016 is onze eerste herenploeg gepromoveerd als kampioen naar de top division1 (het vroegere tweede nationale). Onze tweede herenploeg werd niet alleen kampioen in eerste provinciale maar slaagde er ook in om de beker van Antwerpen te winnen.

V A N D A A G

Vandaag de dag verblijft onze club nog steeds in de sporthal ’t Venneke in Ekeren, waar het zeer gezellig is om te vertoeven. Onze club bestaat uit meer dan 300 leden.

Het nieuwe Fellows Ekeren B.B.C. start dit seizoen met zomaar eventjes 18 ploegen in competitie: 6 seniorploegen (4 heren en 2 dames), en 11 jeugdploegen (2 U8, 2 U10, 1 U12, 2 U14 (meisjes en jongens),  2 U16(meisjes en jongens), 1 U18 jongens, en 1 U21 jongens (op landelijk niveau). Daarnaast hebben we ook nog 2 ploegen buiten competitie (starters en peanuts) om onze beginnende leden te laten proeven van basketbal.

Onze 1ste herenploeg start in de Top division1. Dit is het eerste jaar en in deze afdeling willen wij een vaste waarde worden. De 2de herenploeg start in tweede landelijke met de gezonde ambitie om bovenaan mee te draaien. De 3de en de 4deherenploeg starten in 3de provinciale. De 3e ploeg is gestart met de ambitie om terug naar tweede te promoveren en de 4e ploeg is een mix van oudgedienden en enkele jonge spelers.

Onze beide seniorploegen bij de dames spelen respectievelijk in 1 e en 2e provinciale. De ambitie hier is om een zorgeloos seizoen te hebben..

Ieder weekend is ’t Venneke van Fellows Ekeren B.B.C. Zowel op zaterdag als op zondag starten onze jeugdploegen vanaf 10h00 gevolgd door onze seniors.

Ook dit jaar zijn een aantal a-sportieve evenementen gepland. We beginnen bv. op vrijdag 4 november e.k. met een quiz.

Fellows Ekeren B.B.C. is een club die leeft, een club die naar de toekomst toe verder wil doorgroeien, zonder echter haar mogelijkheden te overschatten.

 

D E T O E K O M S T

Naar de toekomst toe wil Fellows Ekeren B.B.C. zowel op sportief gebied als op clubgebied hogerop. Het bestuur is zeer enthousiast om van onze club iets zeer waardevol te maken.

De sportieve ambitie op middellange termijn is duidelijk:

1. we willen onze 1ste herenploeg in de Top division 1 behouden.

2. Onze 2de ploeg kan en mag promoveren naar de 1e landelijke afdeling waar zij een overgang moet vormen en een leverancier moet zijn voor de 1e ploeg met kwalitatief sterke jeugdspelers.

3. Onze 3de ploeg zal ook meer en meer gevormd worden door een instroom van talentvolle jeugd.

4. De 4e ploeg is voorbestemd voor de recreatieve sportievelingen onder ons.

5. De damesploegen willen we verder uitbouwen tot een landelijk niveau via de opkomende jeugd.

6. Met onze jeugdploegen (zowel jongens als meisjes) willen we een tweerichtingsbeleid voeren: enerzijds in de verschillende competities zo sterk mogelijk voor de dag komen: U21 speelt al op landelijk niveau, waarschijnlijk zullen we volgend seizoen en/of de komende seizoenen ook starten met landelijke U18. Anderzijds wensen we ook aan de wat minder begaafden gelegenheid te geven om hun geliefde sport te beoefenen. Daarom worden er in verschillende jeugdcategorieën ook B ploegen voorzien. Alleen zo kan een club groeien.

7. Maar ook naast het sportieve wil onze club blijven groeien. Sinds augustus 2008 heeft onze club de uitbating van de cafetaria van 't Venneke overgenomen. Met een aantal vrijwilligers verzorgt zij de bediening voor sportclubs welke hun activiteiten hebben in de sporthal 't Venneke. Fellows Ekeren B.B.C. wil in Noord Antwerpen een toonaangevende club zijn en blijven waar niet alleen het sportieve, maar ook het sociale leven hoog in het vaandel wordt geschreven. Vriendschap primeert, en via deze vriendschap groeit onze ambitie.